Εργαστήρια κατασκευής χειροτεχνημάτων καλαθοπλεκτικής

Η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών (ΠΟΤ) λειτούργει εδώ και 40 περίπου χρόνια εργαστήρια κατασκευής χειροτεχνημάτων καλαθοπλεκτικής με χόρτο, σκαμνάκια και καρεκλίτσες επενδυμένες με τόνο ή πλαστικό σχοινάκι, καθώς επίσης και καρέκλες επενδυμένες με ψάθα.

Στα εργαστήρια αυτά εκπαιδεύθηκαν και εκπαιδεύονται πολλοί τυφλοί, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται, κυρίως, άτομα που χάνουν την όραση τους σε μεγαλύτερη ηλικία, στην χειροτεχνία, καλαθοπλεκτική, δέσιμο και επιδιόρθωση καρεκλών κλπ.

Η εκπαίδευση των τυφλών στους τομείς αυτούς συνέβαλε τα μέγιστα στην απόκτηση δεξιοτήτων και εμπειριών, οι οποίες τους βοήθησαν πάρα πολύ στην εξασφάλιση εργασίας και στην επιτυχημένη απασχόληση τους, καθώς επίσης, και στην απόκτηση αυτοπεποίθησης, για να νοιώθουν ενεργά και χρήσιμα μέλη της κοινωνίας.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης, η συμβολή των εργαστηρίων στο θέμα της κοινωνικοποίησης ατόμων που ζούσαν απομονωμένα και σε αδράνεια, για τους οποίους η απασχόληση εκεί λειτουργεί εργασιοθεραπευτικά.

Για σκοπούς ενθάρρυνσης των τυφλών να εκπαιδευτούν και να απασχοληθούν στην συνέχεια στα Εργαστήρια της ΠΟΤ παραχωρείται στους ενδιαφερόμενους σχετικό επίδομα για περίοδο μέχρι έξι μήνες, μέχρι δηλαδή να αποκτήσουν τις απαραίτιτες δεξιότητες για την κατασκευή των χειροτεχνημάτων αυτών.

Ένας αριθμός τυφλών απασχολήθηκαν κατά καιρούς και 10 συνολικά συνεχίζουν να απασχολούνται στα Εργαστήρια πάνω σε μόνιμη βάση.

Τα άτομα αυτά αμείβονται από τις εισπράξεις πώλησης σε διάφορες εκδηλώσεις των ειδών που κατασκευάζουν, από εθελοντικές εισφορές στο ταμείο των Εργαστηρίων, καθώς, επίσης, και από την εθελοντική προσφορά φίλων των τυφλών και της Οργάνωσης τους.

Ανάμεσα στα χειροτεχνήματα που κατασκευάζονται από τους τυφλούς στα Εργαστήρια τους, περιλαμβάνονται πανέρια για κόλλυβα, δίσκοι σερβιρίσματος, ψωμοθήκες, φιαλοθήκες, κάλαθοι για εσωτερικούς χώρους, καλάθες για τη μεταφορά βρεφών (carry cot), καλάθια για γατιά και σκυλιά, διάφορα καλαθάκια με χέρι, κλπ.

Διατίθενται, επιπρόσθετα, στα Δημοτικά σχολεία και στα Γυμνάσια καθώς και στο ευρύτερο κοινό σε ολόκληρη την Κύπρο μέσο των καταστημάτων πώλησης της Οργάνωσης που λειτουργούν παρά την Σχολή Τυφλών στην Λευκωσία και στην οδό Ερμού 166 στην Λάρνακα, καλαθάκια διαφόρων μεγεθών και άλλα ειδικά διακοσμημένα χειροτεχνήματα με σοκολατένια αυγά και άλλα ειδή για το Πάσχα καθώς και διακοσμημένα είδη καλαθοπλεκτικής και άλλα χειροτεχνήματα για τις ονομαστικές γιορτές και τις γιορτές των Χριστουγέννων, τα οποία κατασκευάζονται από τους ίδιους τους τυφλούς στα Εργαστήρια τους στην Λευκωσία και στην Λάρνακα.

Τα καταστήματα αυτάδέχονται, επίσης, παραγγελίες για ειδικά μεγέθη ή και είδη καλαθοπλεκτικής που δεν κατασκευάζονται στα Εργαστήρια της ΠΟΤ σε μόνιμη βάση. Ακόμη επιδιορθώνονται μεταχειρισμένες καρέκλες από τους τυφλούς που απασχολούνται εκεί.

Για σκοπούς διάθεσης των ειδών που κατασκευάζονται στα Εργαστήρια διοργανώνονται, επίσης, ολόκληρο το χρόνο διάφορες μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν τα Εργαστήρια της ΠΟΤ. Στις εκδηλώσεις αυτές προβάλλονται σύντομες ενδιαφέρουσες ενημερωτικές βιντεοταινίες για τις δραστηριότητες, τις ανάγκες και τα προβλήματα των τυφλών στην Κύπρο και το εξωτερικό και για άλλα θέματα που έχουν σχέση με τους τυφλούς. Παράλληλα, λειτουργεί, έκθεση ειδικών Μέσων που χρησιμοποιούν οι τυφλοί και τα άτομα με μειωμένη όραση, γίνεται επίδειξη συνοδείας τυφλών από τους συνανθρώπους τους (δεξιότητες συνόδου) και κυκλοφορεί ενημερωτικό και πληροφοριακό υλικό για τα θέματα που αφορούν τα άτομα αυτά.

Οι εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται στην ευρύτερη προσπάθεια της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών για την επαγγελματική και την κοινωνική ένταξη των ατόμων με οπτική αναπηρία. Όσοι θα ήθελαν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια, να ενημερώνονται για τα θέματα που αφορούν τα άτομα αυτά καθώς και να ενισχύουν την προσπάθεια τους, με οποιοδήποτε τρόπο είναι ευπρόσδεκτοι.